אפקט הבעלות (או: השקעה במניות בודדות)
היום נדבר על השקעה במניות בודדות, ואני לא הולך ללמד אתכם איך למצוא כאלו - אם קראתם את הספר, אתם כבר יודעים שזה לא הסגנון שלי. ייתכן שאתם מכירים אדם שהתעשר מהשקעה בנכס יחיד: דירה, ביטקוין או מניית קנאביס. כמעט כל אחד מכיר איזה איש/אשת הייטק שקיבלו מניות של החברה בה הם עובדים.
שני סוגי האנשים מעוררים קנאה. אבל, האם הדבר הנכון זה בהכרח להמשיך ולהחזיק את הנכס הזה? אני מכיר גם איש כזה וגם איש כזה - ואני מפרגן לשניהם, אבל אם מנתחים את האירועים האלה באופן ראציונלי - אי אפשר שלא להסיק שמדובר במזל. קודם כל נעבור על שני סוגים של סיכונים: סיכון מערכתי: סיכון שקיים בהשקעה, לא משנה היכן תבחרו להשקיע סיכון לא-מערכתי: סיכון בהשקעה בנכסים ספציפיים, אתם בוחרים בסיכונים האלה במודע או שלא במודע. כשאתם משקיעים את כספכם, אתם נוטלים סיכון.
מי שיגיד לכם שהוא מכיר השקעה בלי סיכון - משקר לכם, או משקר לעצמו. למעשה, גם כשאתם מחזיקים את הכסף "במזומן" (או, בעובר-ושב) אתם נוטלים סיכון, שהוא די וודאי: ערכו נשחק, ובמצב של אינפלציה גבוהה, הוא גם עלול להשחק-מאוד.
דוגמה קיצונית לכך היא הלירה הלבנונית בשנת 2021: לבנוני שהחזיק לירות בעובר ושב שלו "כדי להשאר בטוח", התעורר לשנת 2021 בה הלירות שלו לא שוות דבר (או ליתר דיוק: 21,000 לירות שוות דולר אחד). אני מקווה ששוכנעתם עד כה שעליכם להתחיל להשקיע (אם הספר עדיין לא שכנע אתכם, זה הזמן!) הסיכון המערכתי שבהשקעה הוא הסיכון לירידות ערך לצד העליות.
ייתכן שגם שנתיים או שלוש ברצף תיק ההשקעות שלכם ידע ירידות - זהו בדיוק הסיכון המערכתי. יחד עם זאת, לא קרה מעולם שהשוק נמחק. מצב שבו כלל ההשקעה אבדה הוא מצב ששמור לתחזיות אפוקליפטיות בלבד - והרי איך ייתכן שגם מייקרוסופט, גם בנק הפועלים, וגם נסטלה יסגרו את שעריהם? אתם יכולים לדמיין עולם בלי שירותי ענן וקורנפלקס? פה אנו גולשים לסוג השני של הסיכון: הסיכון הלא-מערכתי. הספציפי. אכן כן, יש סיכוי ששווייה של מניה יגיע לאפס. זה קרה מספר פעמים בעבר: Nortel, Bear Stearns, Lehman Brothers הם שמות של ענקיות שערך המניה שלהם פשוט נמחק. זה כמעט קרה אפילו ל"טבע" שלנו, שהייתה ספינת הדגל של הכלכלה הישראלית. זה אפשרי, על אף שזה נדיר מאוד. מה שלא קרה מעולם זה שהשוק כולו היה הפסדי לאורך זמן, ובטח לא קרה שהוא פשוט "נמחק". אז למה משקיעים בכל זאת בוחרים מניות בודדות, ומתקשים להפרד מהם לטובת מדדי מניות רחבים? החוקר זוכה פרס הנובל, פרופ' דניאל כהנמן, קרא לזה "אפקט הבעלות": "אפקט הבעלות היא תופעה מוכרת המגיעה מעולם הכלכלה ההתנהגותית. לפי תופעה זו, אנשים נוטים לתת ערך כלכלי גבוה יותר למוצר אשר בבעלותם, מאשר למוצר דומה או זהה לו אשר אינו בבעלותם." (מתוך ויקיפדיה) האם זה אומר שאי אפשר להרוויח מהשקעה במניות נבחרות?
התשובה היא לא. בוודאי שאפשר. כששקלתי בעצמי לבחור מניות כדי להשקיע בהן לאורך שנים, חקרתי זאת לעומק ולבסוף החלטתי: אלא אם יש לי סיבה טובה להאמין אחרת - רוב הסיכויים הם שלא אצליח להכות את השוק לאורך עשורים. לדעתי האישית, מי שמפתח רגשות כלפי מניות ספציפיות, נוטל את "הסיכון הלא-מערכתי" שלא לצורך.
חבר שלי שעובד באחת מענקיות התוכנה שאל אותי:
"אז רגע, אם קיבלתי מניות מהעבודה, עדיף לי למכור אותן ולקנות איתן מוצר מחקה מדד?"
עניתי לו:
"כמובן שאני לא מייעץ לך לעשות שום דבר, כי אני לא יועץ השקעות"
-"...נו דבר כבר!"
"...אבל! בתור אנליסט סיכונים בעברי, אוכל להגיד לך שלדעתי האישית, כשאתה מחזיק במניות של מקום העבודה שלך, אתה חשוף לסיכון כפול במצב בו מקום העבודה שלך ייקלע לקשיים!"
פינת הספר:
"כסף קיים בשביל להשיג חופש."
אין מישהו שיסכים יותר עם הטיעון הזה, יותר ממני. יותר מאשר כסף יכול לתת לכם את הזכות לצאת מקניון עמוסים בשקיות - הוא יכול לתת לכם את ההזדמנות לעשות מה שאתם אוהבים, בלי להרגיש דוחק ובלי לקבל טלפונית מהבנק. הספר "הכסף או החיים" מלמד אתכם כיצד לשקלל את הזמן שלכם לכסף, וכיצד לעשות את החישוב המדוייק (והמדהים) כמה אתם באמת מרוויחים ממקום עבודתכם (רמז: זה לא כמה שחשבתם שאתם מרוויחים).
